Numaralarla Web: Sosyal Medya’nın Yükselişi
2009 tam anlamıyla sosyal medya yılı. Bir zamanlar Twitter, bir başkasının kedisi hakkında yazdıklarını okuyabileceğiniz bir yerken, günümüzde gündemin önemli olaylarını takip etmek için ziyaret edebileceğiniz bir site haline gelmiş durumda. Digg, Reddit ve Facebook gibi siteler de “gerçek dünya” üzerinde önemli oranda etki yapabilir hale geldiler. Bu tip siteler üzerinde insanların hayatlarının değiştiğine ve önemli soruların cevap bulduğuna hepimiz şahit olduk. Sosyal medya her açıdan inanılmaz derecede büyüdü ve büyümeye de devam ediyor. Biz de bu sebeple Mashable! üzerinde geçtiğimiz aylarda yayımlanan ve Dünya’nın ekonomik kriz ile çalkalandığı günümüzde sosyal medyanın önlenemez yükselişini raklamlarla anlattığı makalesini sizlerle paylaşmak istedik.
YouTube, Hulu ve Google
Mart ayında YouTube, Birleşik Devletler’de 100 milyon adet izleyiciye ulaştı. Site üzerinde 6.3 milyar video izlendi. Onun rakibi Hulu ise hızla büyümeye devam ediyor ancak YouTube’nin büyüme hızının yanına bile yaklaşabilmiş değil. Sadece Mart ayında YouTube neredeyse Hulu’nın iki katı kadar büyüdü. Bazı hesaplamalara göre YouTube, 2009 yılı tamamlandığında 375 milyon tekil ziyaretçinin 75 milyar kez video izlediği bir site haline gelecek.
Peki Google bu başarısından para kazanabiliyor mu? Aslında pek değil. Bazı haberler, sitenin Google’a günde 1.65 milyon $’a malolduğu yönünde. Sitenin bu miktarda maliyetli olması Google’nin canını sıkıyor mu peki? Hiç bile… Şirketin geçtiğimiz aylarda yayımladığı finansal rapora göre şirketin birinci çeyrekteki geliri 5.51 milyar dolar. Bu bir önceki çeyreğe göre %3′lük bir düşüşe işaret etse de geçen yılın aynı dönemine kıyasla %6′lık bir yükselişi gösteriyor.
Facebook & MySpace
Facebook 250 milyon kullanıcıya ulaşmış dev bir site konumunda. O kadar ki, Facebook eğer bir ülke olsaydı Brezilya’dan büyük olurdu. Başta Avrupa olmak üzere Facebook’un büyüme hızı rakiplerinin gözlerini yaşartıyor. comScore’a göre Facebook, İtalya’da Şubat 2008 – Şubat 2009 arasında tam %2,721 büyüme gösterdi. Diğer ülkelerde de durum İtalya’dan farklı değil: İspanya’da %999, Belçika’da %607, Fransa’da %518 ve İsviçre’de %499.

Bir zamanların bunun gibi rekorlar kıran sosyal ağı MySpace sitesi de son hesaplamalara göre Facebook’un gerisinde kalmış durumda. Facebook geçtiğimiz aylarda yapılan bir hesaplamaya göre 65.7 milyon tekil ziyaretçiye sahip. MySpace’in tekil ziyaretçi sayısı ise 54.1 milyon. MySpace 2005 yılında Amerikan News Corp. firmasına 580 milyon $‘a satılmıştı. Facebook’un günümüzdeki mali değerini merak ediyor musunuz? Kime inanacağınıza göre değişmekle birlikte Facebook, günümüzde 2 ila 15 milyar dolarlık bir şirket haline geldi. Günümüz ekonomik koşullarına baktığımızda bu hiç fena bir rakam değil aslında.
Son olarak, Nielsen Online’ın son yaptığı bir araştırmaya göre sosyal ağ sitelerinin kullanımı artık elektronik postadan daha popüler hale gelmiş durumda. Yaptıkları çalışmaya göre İnternet kullanıcılarının %66.8‘i sosyal ağları kullandığını belirtirken, %65.1‘i e-mail kullandığını belirtmiş.
Twitter ve diğerleri

Ashton Kutcher
Eskiden Twitter‘da bir kişinin birkaç bin takipçisi olduğunda bu pek çok siteye haber olurdu. Artık sıradan insanların bile binlerce takipçisi olabiliyor, zira Twitter üzerinde bir milyon takipçisi olan bir kişi mevcut. Kim mi? Eğer Google‘a “Ashton Kutcher” yazarsanız, onun Twitter hesabının arama sonuçlarında üçüncü sırada olduğunu göreceksiniz.
Twitter’ın büyüme hızı ise gerçekten inanılmaz. Her ne kadar halihazırda geniş bir kullanıcı tabanına sahip olmasına rağmen Twitter, sırf Şubat ayından Mart ayına kadar geçen sürede %76.8 büyüdü. Yıllık büyüme oranı ise %1382′ye ulaşmış durumda. Nielsen’e göre Twitter’ın günümüzde aylık 7 milyon civarında ziyaretçisi bulunuyor ve eğer site bu hızla büyümeye devam ederse, önümüzdeki yıl bu zamanlarda aylık ziyaretçisi 100 milyon civarında olacak.
Sosyal haber sitelerinde de durum pek farklı değil. Geçtiğimiz aylarda DiggBar’ı duyuran Digg, bu yeniliğin yürürlüğe girmesinin ardından kısa bir süre sonra site trafiğinin %20 civarında arttığını belirtti. Compete’e göre Digg’in aylık ziyaretçi sayısı 36 milyon civarında ve o da, Şubat ayında yaşanan düşüşe rağmen hızla yükselmeye devam ediyor. Digg’in baş rakipleri Reddit ve StumbleUpon da büyümeye devam ediyor, ancak onların Digg’in olduğu konuma gelebilmelerine daha çok var.
Herkesin işi bu kadar iyi gitmiyor tabi. Bir diğer sosyal haber sitesi, Propeller.com, ne yazık ki yavaş yavaş ölüyor. Eylül 2008′de 1.89 milyon aylık tekil ziyaretçisi bulunan sitenin günümüzde aylık tekil ziyaretçi sayısının 1 milyonun altında olduğu belirtiliyor.
Etiketler: Digg, Facebook, Hulu, MySpace, Reddit, Sosyal Ağ (Social Networking), StumbleUpon, Twitter, YouTube











Google’ye, comScore’ye, vs. bunları kasti yazdınız değil mi?
Merhaba Osman,
Türkçe yazım kurallarına göre yabancı dilde yazılan sözcüklere getirilen ekler, yabancı sözcüğün okunuşuna göre değil yazılışına göre şekillendirilmelidir, tıpkı Türkçe’de olduğu gibi.
Yine de dikkatin için sağol :)
Yorum yazın!
Seçme Haberler
Kategoriler
Arşivler
Son Yorumlar